Микробиом

Видове пробиотици

Една от новите моди в храненето е именно приемът на пробиотици. Въпреки че те имат множество ползи, има неща, които е добре да знаем за тях и да вземем предвид при избора. 

В тази публикация ще разгледаме по-подробно някои от най-известните щамове.

Съхранение

тук важи най-лесното правило: чети етикета! Всеки производител, след нужните изследвания и тестове, упоменава необходимия начин на съхранение. За жалост тези, които изискват хладилник, е възможно някъде по веригата на производство – доставка – магазин – дом да не са били правилно съхранени. 

П.С срокът им на годност не бива да е повече от 1-2 години максимум

  • солната киселина убива голяма част от побиотиците, именно заради това има някои интересни методи като забавяно разтваряне, двойни капсули, обем и количество на бактериите и т.н. 
  • препоръчва се да съдържат поне 8-10 милиарда бактерии от различни щамове 
  • важно е да се приемат на празен стомах и да се избягват топли напитки непосредствено 
  • ротация на щамове и видове (включително ферментирали храни)

Какво са пробиотиците?

Само им име означава “за живота”, а то описва многобройни микроорганизми. Обикновено те се делят на два вида – бактерии и дрожди. Някои от тях съдържат млечно кисели бактерии (като добре познатите lactobacilli), а други са почвен организми. Пробиотиците имат таксономия – род, вид и щам. 

Млечно киелите бактерии по-трудно оцеляват и именно заради това те често се предлагат в колонии (CFOs) и по-високи дози. Почвените се задържат по-дълго и оцеляват по-лесно – те са по-устойчиви. 

Всеки пробиотик има различни ползи и ефекти върху тялото. Различни алергии, непоносимости и синдроми биха се повлияли от различни пробиотици. 

Да разгледаме някои конкретни щамове:

    • Bacillus subtilis – издържа на топлина; поддържа чревната тъкан, пречи на растежа на бактерии и произвежда ендоспори пробиотици
    • Bacillus coagulans – антибактериални, произвеждащи ендоспори пробиотици, устойчиви на топлина, които подобряват хранителната абсорбция
    • Bifidobacterium bifidum е преобладаващ щам, особено при новородените. Насърчава усвояването на полезни вещества, включително синтеза на витамини от група В и витамин К. Пречи на някои бактерии (като Х. пилори), помага за поддържане на имунната система, подобрява вагиналната флора, както и има ползи при запек/диария
    • Bifidobacterium longum– подкрепя функцията на имунната система, чревното здраве, вагиналната флора, черния дроб, намалява възпалението в тялото, включително при някои видове рак, холестерол и други
    • Bifidobacterium breve – поддържа храносмилателната система здрава като помага за заселването на добри бактерии за сметка на лошите; може да има ползи при запек и диария; както и при астма и проблеми с кожата
    • Bifidobacterium infantis – има полза за синдром на раздразненото черво, предпазва от патогени, бори се с диария и запек и има ползи при разграждане на оксалати; произвежда оцетна киселина и дори някои витамини от група В. Открива се при бебетата. 
    • Bifidobacterium Lactis – мощен пробиотик, който има много ползи за имунната система; има ползи при висок холестерол, рак, стомашно-чревния тракт и чревната пропускливост; намалява действието на Х. пилори; открива се в сурвото мляко и има ползи за кариери и зъбното здраве
    • Lactobacillus casei – помага за здрава имунна система и намалява инфекциите, предизвикани от бактерии. Намалява бактериите и може да има ползи при висок холестерол, запек & диария, непоносимост към лактоза
    • Lactobacillus acidophilus – млечнокисела бактерия; може да има ползи за намаляване на плесен и паразити; помага при газове и подуване, Ешерихия коли, висок холестерол, вагиналния инфекции и цялостна флора, както и инфекции на пикочните пътища
    • Lactobacillus bulgaricus – мощен щам, използван за направа на кисело мляко. Помага при диария и запек, храносмилателни проблеми, сезонни алергии, настинка, грип; естествено произвежда “антибиотици”; смята се, че има противоракови свойства. 
    • Lactobacillus brevis – има ползи за имунната система (поддържа Т-клетките); неутрализира Х. пилори
    • Lactobacillus rhamnosus – помага за бактериалния баланс като потиска патогените, чревния баланс и тракт, намалява цялостното възпаление, някои непоносимости като лактоза, синдром на раздразненото черво, състоянието на кожата (включително атопичен дерматит), инфекции на пикочните пътища; оцелява добре през стомашната киселина 
    • Lactobacillus reuteri – произвежда веществото реутерин (съдържа се в някои млечни продукти и месо), което потиска растежа на патогени (като бактерии и дрожди). Има ползи при H.Pyllori, кожни проблеми като екземи, зъбите, запек, диария и други 
    • Lacrobacillus helveticus – открива се в сиренето; има ползи за плътността на костите, кръвно налягане, непоносимост към лактоза, по-добър сън и други 
    • Lactobacillus salivarius – има множество доказани ползи за зъбите като чувствителни венци, лош дъх, плака
    • Lactobacillus plantarum – предпазва тялото на вируси, токсини, плесени; може да благоприятства състояние като грип и цялостната функция на имунната система, синдром на раздразненото черво
    • Pediococcus acidilactici – намалява възпалението и помага на имунната система като предпазва от бактерии като Ешерихия коли; намалява стреса, може да е от полза при множествена склероза и при храносмилателни проблеми
    • Saccharomyces boulardii – пробиотичен щам дрожди, които възстановяват естествената флора на дебелото и тънките черва и подобряват растежа на чревни клетки. Доказано ефективен при лечение на възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон. Има антитоксично и антимикробно въздействие и намалява възпаленията
    • Streptococcus thermophilus – използва се при заквасване на кисело мляко – подобрява храносмилането; помага при непоносимост към лактоза, храносмиалтелни проблеми и има ползи при някои видове рак

     

    Някои пробиотици са противопоказни при хора с хистаминова непоносимост (като Lactobacillus bulgaricus, L casei, S thermophilus & L rauteri.) 

    ПрЕбиотици

    ПрЕбиотиците всъщност са храна за микробиома ни – за всички бактерии, които се намират там. Това им позволява да се размножават и всъщност да се задържат в тялото ни. Обикновено тези прЕбиотици са фибрите. Най-известните такива са артишок, зелен банан (plantain), земна ябълка, аспержи, чесън, лук, инулин, глюкоманан, цикория и други. 

    Тук ключово е разнообразието, а не толкова количеството. Над 25-30 вида плодове и зеленчуци е оптимален вариант, за да сме сигурни, че си набавяме много и разнообразни вещества и че бактериите в стомаха ни процъфтяват. 

    Интересно:

     

    Споделям и нещо интересно от едно проучване*: когато намалим калориите с цел отслабването, това помага за намаляването на теглото, но и води до промяна в микробиома. Най-вече по начин, по който се увеличават по-скоро патогенните бактерии (като Clostridioides difficile).

    Интересен факт е, че когато микробиомът ни се променя, това може да доведе до по-лесно или по-трудно сваляне на килограми. 

    * проучване: https://www.ucsf.edu/news/2021/06/420891/caloric-restriction-alters-microbiome-enhancing-weight-loss-increasing  

    Прочети повече за микробиома:

    Микробиом – влиянието на околната среда

    Микробиом – влиянието на околната среда

    МикробиомМикробиом: значението на начина на раждане, хранене и околна среда Тази статия се базира на проучването на Tien S. Dong и Arpana Gupta от 2018 година Ние, като хора, живеем в чудесна симбиоза с бактериите. Всички бактерии в нашето тяло наричаме “микробиом”....

    Храносмилане

    Храносмилане

    Много пъти сме чували, че ние сме това, което ядем. Но дали всъщност не сме това, което абсорбираме? В холистичната медицина почти всичко винаги се свързва с храносмилането и още Хипократ е казал, че “всички болести започват в червата”.

    Уебсайтът НЕ е активен, а е в процес на разработка!