Аз съм Ани

nutritional therapy practitioner

хранителен терапевт към Nutritional Therapy Association

Аз съм теб. Крайности в храненето, диети, режими, ограничения, обсебване от здравословното хранене, броене на всеки грам храна. Теглене, мерене и депресия. Желание за контрол и мания от здравословното хранене и отслабването.След стотици левове за хранителни добавки и поредната чудотворна диета… от липса на цикъл над 2 години, студени крайници, умора, апатия от живота … през гладуване, през преяждане, през обсебване от здравословното хранене … до хранителни дефицити, автоимунно заболяване и премахната щитовидната жлеза. Разрушен метаболизъм и съсипано тяло … само на 20 и няколко години. Била съм там.

Какво се промени? След всички крайности реших да оставя диетите, wellness индустрията и открих, че всъщност всичко е много по-просто. Тялото изключително добре знае от какво има нужда – истинска, качествена храна и любов.

Като хранителен терапевт помагам на хората да подобрят здравето и връзката с тялото си чрез холистичен биоиндивидуален подход за храненето и начина на живот.

Образование

  • Nutritional Therapy Practitioner към Nutritional Therapy Association във Вашингтон, САЩ
  • Naturopathy Diploma – Centre of Excellence – допълнително обучение
  • Gut-Brain Connection Diploma – Centre of Excellence – допълнително обучение
  • Introduction to Food & Health – Stanford University, САЩ – допълнително обучение
  • Nutrition and Lifestyle in PregnancyLudwig-Maximilians-Universität (LMU) – допълнително обучение
  • Европейска асоциация за клинични нутриционисти (ESPEN) – член
  • Сдружение на Нутриционистите в България (СНБ) – член
  • + магистър (МА) графичен дизайн, медия и реклама в Италия

На 25 години ми беше премахната щитовидната жлеза поради папиларен карцином (рак на щитовидната жлеза). Във видео поредицата #ЖивотБезЩитовиднаЖлеза може да проследите подробно моята история.

Взех решението да направя историята си публична, за да бъда от полза на хора, които преминават пред подобен период.

През 2020 г по време на напълно случаен ехографски преглед ми беше открит възел в левия лоб на щитовидната жлеза. Последва биопсия, която установи, че е VI-та степен от общо VI, тоест карцином. Бях посъветвана на направя операция. След консултация с няколко специалисти в България, операцията се състоя няколко месеца по-късно, като беше премахната цялата жлеза и няколко лимфни възела. Операцията е лека и възстановяването е бързо. 

В последствие се установи, че съм имала автоимунно заболяване Хашимото, което е било недиагностицирано. Към днешния момент приемам синтетичен хормон, за да функционира жлезата оптимално. При тази диагноза TSH се поддържа изключително ниско, а хормоните Т3 и Т4 в оптимални стойности. 

Премахването на щитовидната жлеза не пречи по никакъв начин на качеството на живот, но с тялото и психиката ми ежедневно се учим да сме в баланс 🙂 

Вярвам, че нищо не може да ни събори и нарани, ако не му позволим и именно заради това аз избирам да се фокусирам върху това да давам най-доброто на тялото си ежедневно. 

Моята история с диети и внимание към храната започва още в гимназията с желанието да отслабна. Няколко години спазване на 90 дневната диета, сваляне на изключително много килограми, а в позволените дни, преяждане с въглехидратни храни. Мъчение, но и изключителна стриктност и контрол. В рамките на няколко години бях стриктна, а после се връщах към яденето на всичко. Това прерастна в интерес към здравословното хранене и да започна да се интересувам повече от храната. С времето изключих всичко „вредно“, но и започнах да изключвам повече хранителни групи като въглехидрати и мазнини и да ме е страх от тях. Станах вегетарианка, а след това преминах и към веганство. Контролът ставаше все по-голям, а разрешените храни включваха главно тиквички и салати. Изпитвах страх към въглехидрати. Отслабнах изключително много, цикълът ми спря, но това сякаш нямаше значение. Започна кръговрат на преяждане, тъй като тялото ми крещеше за енергия. Тъпчех се с „позволените храни“, а след това гладувах, вървях по 10 км и исках да повръщам …. ако това ти звучи познато … повярвай ми, разбирам те! 

Така минаха няколко години от живота ми – в ограничения, страх, огромна апатия, депресия и липса на желание за каквото и да било. Лягах си с мисълта какво ще закусвам и ставах с мисълта за кантара.

Днес съм тук, за да ти кажа, че изход има. И животът е прекрасен! 

Пътят не е лесен, но с желание всичко се променя. Не е нужно храната да ни контролира. А аз никога повече няма да съм груба с тялото си след всичко, което му причиних. Години по-късно, 1 орган по-малко, месеци без репродуктивна дейности, месеци на ледени крака и заспиване в заведения, падаща коса, счупени нокти, ежедневен запек … години по-късно знам, че тялото ми винаги е искало да направи най-доброто за мен. И именно заради това сега и аз правя най-доброто за него. 

 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Как мога да помогна?

Работата ми като хранителен терапевт включва лични консултации и ежемесечния курс на тема „Основи на здравословното хранене“. 

Занимавам се професионално и с кулинарна фотография, разработване на балансирани рецепти и корпоративни събития  на живо и онлайн, свързани със здравословния начин на живот

Свържи се с мен

Ще се радвам да отговоря на всякакви въпроси на посочения e-mail или някоя от социалните мрежи 😉

Instagram

@healthylicious

Уебсайтът НЕ е активен, а е в процес на разработка!