Аз съм Ани

nutritional therapy practitioner

хранителен терапевт към Nutritional Therapy Association 

Аз съм теб. Крайности в храненето, диети, режими, ограничения, обсебване от здравословното хранене, броене на всеки грам храна. Теглене, мерене и депресия. Желание за контрол и мания от здравословното хранене и отслабването.След стотици левове за хранителни добавки и поредната чудотворна диета… от липса на цикъл над 2 години, студени крайници, умора, апатия от живота … през гладуване, през преяждане, през обсебване от здравословното хранене … до хранителни дефицити, автоимунно заболяване и премахната щитовидната жлеза. Разрушен метаболизъм и съсипано тяло … само на 20 и няколко години. Била съм там.

Какво се промени? След всички крайности реших да оставя диетите, wellness индустрията и открих, че всъщност всичко е много по-просто. Тялото изключително добре знае от какво има нужда – истинска, качествена храна и любов.

Като хранителен терапевт помагам на хората да подобрят здравето и връзката с тялото си чрез холистичен биоиндивидуален подход за храненето и начина на живот.

Образование

  • Nutritional Therapy Practitioner към Nutritional Therapy Association във Вашингтон, САЩ, 2020
  • в момента – BSc (Hons) Nutritional Therapy в ION, UK – 2023 – 2027
  • Naturopathy Diploma – Centre of Excellence – допълнително обучение
  • Gut-Brain Connection Diploma – Centre of Excellence – допълнително обучение
  • Introduction to Food & Health – Stanford University, САЩ – допълнително обучение
  • Nutrition and Lifestyle in PregnancyLudwig-Maximilians-Universität (LMU) – допълнително обучение
  • Британска асоциация за храненето BANT (British Association for Nutrition and Lifestyle Medicine) – член
  • Европейска асоциация за клинични нутриционисти (ESPEN) – член
  • Сдружение на Нутриционистите в България (СНБ) – член
  • + магистър (МА) графичен дизайн, медия и реклама в Италия

На 25 години ми беше премахната щитовидната жлеза поради папиларен карцином (рак на щитовидната жлеза). Във видео поредицата #ЖивотБезЩитовиднаЖлеза може да проследите подробно моята история.

Взех решението да направя историята си публична, за да бъда от полза на хора, които преминават пред подобен период.

През 2020 г по време на напълно случаен ехографски преглед ми беше открит възел в левия лоб на щитовидната жлеза. Последва биопсия, която установи, че е VI-та степен от общо VI, тоест карцином. Бях посъветвана на направя операция. След консултация с няколко специалисти в България, операцията се състоя няколко месеца по-късно, като беше премахната цялата жлеза и няколко лимфни възела. Операцията е лека и възстановяването е бързо. 

В последствие се установи, че съм имала автоимунно заболяване Хашимото, което е било недиагностицирано. Към днешния момент приемам синтетичен хормон, за да функционира жлезата оптимално. При тази диагноза TSH се поддържа изключително ниско, а хормоните Т3 и Т4 в оптимални стойности. 

Премахването на щитовидната жлеза не пречи по никакъв начин на качеството на живот, но с тялото и психиката ми ежедневно се учим да сме в баланс 🙂 По-малко от година по-късно забременях (естествено), а година и половина по-късно родих (нормално раждане) и кърмя. 

Вярвам, че нищо не може да ни събори и нарани, ако не му позволим и именно заради това аз избирам да се фокусирам върху това да давам най-доброто на тялото си ежедневно. 

На 27 години, 40 дни след раждането на първото ми дете, претърпях мозъчна операция

Кратката история е следната:

Около 2 седмици след раждането започна много силно главоболие и замъглено, размазано виждане. През цялото време мислех, че е хормонално. Посетих различни лекари (ендокринолог, офталмолог, невролог) и накрая направих ЯМР, където се установи образование в малкия мозък, което притиска нещо и се събира течност (водейки до хидроцефалия). Наложи се наистина спешна операция. След няколко ужасни дни, срещи с лекари, чудене дали Варна, София, Турция… се оказах в София и всичко се случи бързо. Имаше 50% шанс да не е толкова лесно и просто и да трябва поставяне на шънт (тръбичка в мозъка за отичане), но се разминах само с операция и премахване на това чудо. След мъчителни седмици чакане на хистология, резултатът е пилоцитен астроцитом  (доброкачествен тумор на прост език) – най-често срещан при деца, много рядко даващ рецидив и почти на 100% успешно лечение само с операция. 

Може да съм го имала още от дете, никой не знае. Предстои ми редовно ходене на ЯМР, но за момента всичко е наред, освен че аз никак не се чувствам “както преди”,  но това е много обвързано и с бебето и новия живот. Някои от най-големите промени за мен лично бяха координация, треперене на ръцете, задъхване, промяна в говора. Всички нормални, защото тази част на мозъка отговаря за тях + бонус подуване на тялото след прием на кортикостероиди. 

Имаше една песен “не, не, не можем да сме същите”. Винаги се сещам за нея. Но и ежедневно съм благодарна – на това тяло му се случиха доста неща и да се грижа внимателно за него е водещ приоритет. Създаде дете, износи го, роди го, създава ежедневно храна за него, претърпя операция.. как да не съм мила към себе си?

А ако трябва да спомена 1 позитив и нещо, с което се гордея наистина е, че успях след цялото това преживяване да продължа да кърмя детето.  Не че е на всяка цена, но това беше нещо, което ме мотивираше и ме държеше силна. 

Моята история с диети и внимание към храната започва още в гимназията с желанието да отслабна. Няколко години спазване на 90 дневната диета, сваляне на изключително много килограми, а в позволените дни, преяждане с въглехидратни храни. Мъчение, но и изключителна стриктност и контрол. В рамките на няколко години бях стриктна, а после се връщах към яденето на всичко. Това прерастна в интерес към здравословното хранене и да започна да се интересувам повече от храната. С времето изключих всичко „вредно“, но и започнах да изключвам повече хранителни групи като въглехидрати и мазнини и да ме е страх от тях. Станах вегетарианка, а след това преминах и към веганство. Контролът ставаше все по-голям, а разрешените храни включваха главно тиквички и салати. Изпитвах страх към въглехидрати. Отслабнах изключително много, цикълът ми спря, но това сякаш нямаше значение. Започна кръговрат на преяждане, тъй като тялото ми крещеше за енергия. Тъпчех се с „позволените храни“, а след това гладувах, вървях по 10 км и исках да повръщам …. ако това ти звучи познато … повярвай ми, разбирам те! 

Така минаха няколко години от живота ми – в ограничения, страх, огромна апатия, депресия и липса на желание за каквото и да било. Лягах си с мисълта какво ще закусвам и ставах с мисълта за кантара.

Днес съм тук, за да ти кажа, че изход има. И животът е прекрасен! 

Пътят не е лесен, но с желание всичко се променя. Не е нужно храната да ни контролира. А аз никога повече няма да съм груба с тялото си след всичко, което му причиних. Години по-късно, 1 орган по-малко, месеци без репродуктивна дейности, месеци на ледени крака и заспиване в заведения, падаща коса, счупени нокти, ежедневен запек … години по-късно знам, че тялото ми винаги е искало да направи най-доброто за мен. И именно заради това сега и аз правя най-доброто за него. 

 

Как мога да помогна?

Работата ми като хранителен терапевт включва лични консултации и ежемесечния курс на тема „Основи на здравословното хранене“. 

Занимавам се професионално и с кулинарна фотография, разработване на балансирани рецепти и корпоративни събития  на живо и онлайн, свързани със здравословния начин на живот

Свържи се с мен

Ще се радвам да отговоря на всякакви въпроси на посочения e-mail или някоя от социалните мрежи 😉

Instagram

@healthylicious

Уебсайтът НЕ е активен, а е в процес на разработка!