Микробиом
Микробиомен паспорт | изследване на микробиома
Тази публикация е в партньорство с Nmgenomix
Всичко в живота ни до някаква степен е свързано с микроорганизмите … а и част от тях живеят в нас. Всъщност обаче може би най-впечатляващото е, че те имат роля в имунната ни система, метаболизма, храносмилането и дори какво се случва с различни гени в тялото ни.
Липсата на различни видове бактерии и микроорганизми може да доведе до различни проблеми и именно заради това е от ключова важност да се грижим за микробиома си.
Може да ги наричаме просто бактерии, но всъщност в нас има археи, еукариоти, гъбички, вируси и така нататък. Микробиомът може да се обясни като съвкупоността от микроорганизми в тялото ни. Те са много повече като брой от нашите клетки и дори са наричани втори мозък.
Има различни популации в тялото ни, например тези в стомаха и червата, в устата, кожата и във вагината и уринарния тракт.
Микробиомът се оформя още при раждането на бебето и именно заради това начинът на раждане е от ключова важност. Тук правя бързо отклонение за информация, че при естествено раждане, бебето преминава през родовия канал и е в контакт с майчината бактериална флора и по този начин тя се заселва в него. Докато от друга страна при оперативно раждане, бебето първо има досег с кожата на майката и приема по-различни щамове от там. Един от първите щамове например са именно лактобацилите, които имат роля в разграждането на млякото.
Микроорганизмите са ни необходими за правилно функционираща имунна система, храносмилане, усвояване на веществата, а според най-новите проучвания и с емоционалното ни състояние и психическо здраве. Всички тези бактерии са в постоянно взаимодействие с различни органи и системи в тялото ни.
Микробиомът е напълно уникален за всеки човек и е нещо като наш отпечатък.
Въпреки че тези бактерии се заселват още при раждането и се формират главно през първите 1-2 години, е изключително важно да поддържаме техния баланс и разнообразие, защото те се променят постоянно като състав, количество и разнообразие. Този нежен баланс може да се наруши от промяна в живота, стрес, прием на лекарства и цялостния ни начин на живот.
Какво е микробиомен паспорт?
Въпреки че си приличаме по своето ДНК, микробиомът ни е напълно уникален.
След като ви разказах малко по-подробно за микробиома, е време да си поговорим и за начини, по които може да го опознаем. С благодарности към Nmgenomix, които бяха така любезни да ми предоставят да направя теста „Микриобиомен паспорт“, за да мога да споделя впечатления с вас.
Този анализ е генетичен и всъщност включва тестване на над 1 500 вида бактерии. Резултатите са индивидуални спрямо микроорганизизмите в червата ни – определят се състав, брой, съотношение и т.н. На база на тези данни, се анализират различни процеси като храносмилане на разлилични макронутриенти, както и състояния, които се свързват с различни органи като черния дроб, кожата, бъбреците и т.н. Резултатите са в няколко категории: микробен състав, хранене и метаболизиране на храната, здраве и препоръки и се получават под формата на pdf
снимка: https://nmgenomix.com
Как се извършва тестът?
- у дома, чрез фекална проба
- получавате пакет с подробни инструкции
- пробата се изпраща във Виена
- от нея се извлича генетичен материал
- получава се индивидуален доклад, включващ препоръки, като в допълнение може да се проведе и консултация с гастроентеролог или диетолог
Защо има смисъл?
В момента ДНК тестовете стават все по-популярни, именно защото научаваме повече и повече информация за собственото си тяло. Въпреки че микробиомът ни се променя, чрез неговото изследване, ние може да разберем изключително много неща, включително:
- проблеми с храносмилателната система
- менталното ни здраве
- състоянието на имунната система
- метаболизъм на макронутриентите
- проблеми с кожа, храносмилане, тегло и т.н.
микробиомът може да ни даде много отговори на въпросите, които си задаваме ежедневно!
Какво води до нарушаване на микробиома и баланса му?
- прием на антибиотици и други лекарства – противозачатъчни, кортикостероиди, имуносупресори, противовъзпалителни – те унищожават голяма част от бактериите в червата
- нездравословно хранене и лоша хидратация
- прием на твърде много алкохол
- високи нива на стрес
- липса на сън
- наднормено тегло
- определени заболявания
- електромагнитни излъчвания
Да разгледаме (моите) резултати малко по-подробно:
Обикновено пет бактериални щама доминират в микробиома ни – Actinobacteria, Bacteroidetes, Firmicutes, Proteobacteria и Verrucomicrobia. Като по-голямата част са от щамовете Bacteroidetes и Firmicutes. Първият показател от теста разглежда процентното разпределение на бактериите в червата спрямо средно статистическото разпределение.
Освен разпределението по щамове тестът дава информация за общия брой на бактериите. При мен са 271, което е точно в средното средното (232-349). В разнообразния микробиом различните видове бактерии допринасят по-добро усвояване на хранителните вещества, както за по-добро справяне със стреса.
Друг показател към този модул е разнообразието на микробиома. Тук става дума за това дали различните видове бактерии се срещат равномерно в червата и дали определени видове доминират. Колкото по-голямо разнообразие от видове и колкото по-равномерно разпределени са те, толкова по-добре. Моят резултат отново е в средата 6.13 (5.79 – 6.56)
Последният показател е количествен анализ на пробиотичните бактерии в червата – Bifidobacterium, Enterococcus, Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus. При мен са нормални, с изключение на бифидобактериите, които са по-скоро ниски.
Ентеротип:
Както споменах, микробиомът е уникален, но има 3 вида категории, наречени ентеротип. Той се формите през първите години и няма общо с пол и възраст. По-скоро има общо с гените и с хранителните навици. Променя се сравнително трудно и е горе-долу постоянен. Има 3 вида:
- Ентеротип 1 – преобладава при хора, консумиращи месо (Bacteroidetes)
- Ентеротип 2 – преобладава при веган или вегетарианско хранене (Prevotella)
- Ентеротип 3 – при хора с балансирана диета (Ruminosossus)
Аз съм Ентеротип 3. Този ентеротип е най-често срещан в Западния свят и бактерията Ruminosossus бързо и ефективно превръща храната в енергия. Тези бактерии произвеждат ензими, които разграждат несмилаемите въглехидрати като целулоза.
2-ра част: метаболизъм на макронутриенти и витамини
Бактериите имат огромна роля в това какво и как усвояваме от храната, съответно до каква степен абсорбираме нутриентите. Как така? Част от храната е несмилаема и преминава през тънкото черво и достига дебелото. Такъв пример са фибрите, които са вид храна за нашите бактерии. Те произвеждат от тях витамини и някои съединения. Бактериите имат роля и в метаболизма на мазнини. Те могат да произвеждат и витамини от група Б, витамин К и някои мастни киселини.
2-ра част от изследването показва именно тази информация – как участват бактериите в метаболизма на въглехидрати, мазнини, протеини и витамини.
При мен метаболизма на захари (въглехидрати), мазнини, протеини и витамини е над средно статистическия, съответно е много добър. Единствено от витамините, при витамин К имам по-нисък процент от средния.
3-та част: здраве
Най-дългата част от анализа е посветена на връзката между микробиома и различни симптоми и заболявания – болка в стомаха, подуване, запек, диария, синдром на раздразненото черво, връзката черва – мозък, черва – сърце, черва – кожа, черва – черен дроб, метаболитен синдром, инсулинов баланс, камъни в бъбреците и жлъчката и ставите. Ще ви покажа някои от тези категории и моите резултати. Всяка категория ни показва щамове, които са свързани с дадения казус и такива, които са „защитни“.
КОЖА – МИКРОБИОМ
Кожата и микробиомът са „органи“, които имат нервни окончания. Връзката микробиом – кожа е сложна система на комуникация, която включва и имунната система, ендокринната система, метаболизма и нервната система. Дисбаланс в микробиома се свързва с псориазис, розацея, атопичен дерматит, акне.
При мен 1 от щамовете, който се свързва с кожата е по-висок, а един от „защитните“ е по-нисък.
ИНСУЛИНОВ БАЛАНС – МИКРОБИОМ
Когато имаме проблем с метаболизма на кръвната захар, това най-общо означава, че тялото не успява да транспортира глюкозата до клетките с помощта на инсулина. Глюкозата е основният източник на енергия за тялото. Инсулинът от друга страна е хормон, който се произвежда от панкреаса и който регулира кръвната захар. Инсулинов дисбаланс означава, че клетките вече не реагират толкова добре на инсулина и кръвната захар остава висока (води до инсулинова резистентност, а след това до диабет тип 2). Микробиомът има роля в това, тъй като бактериите влияят на абсорбирането и използването на захарта, следователно и на нивата на кръвна захар.
ЧЕРЕН ДРОБ – МИКРОБИОМ
Черният дроб е може би най-важният метаболитен орган и неговото здраве е от изключителна важност. Той е основният детоксикиращ орган. Червата и черният дроб са в постоянен контакт и са свързани чрез циркулацията на кръв (портна вена). Нутриентите и бактериалните компоненти се освобождават в черния дроб чрез тази вена.
ПОДУВАНЕ – МИКРОБИОМ
Газовете и подуването са симптоми – те се случват, когато има твърде много газ в червата, което често е предизвикано от ферментирането на дадени храни и метаболитните процеси. Подуването се получава, когато газовете не могат да излязат (чрез ануса) и най-общо това означава надута коремна област. Тези симптоми може да се получат при прекалено бързо хранене и поемане на въздух. Също така лоша диета, психологически фактори, хормони и други. Много мазни, много сладки храни, както и прекаляване с кофеин и алкохол, може да увеличат подуването и да повлияят негативно на микробиома. Включително и заместителите на захар като ксилитол и сорбитол може да имат негативни ефекти върху микробиома.
Какво показва този раздел?
Чревна лигавица
СРЧ – синдром на раздразненото черво
Ос „микробиом-мозък“
Ос „микробиом-сърце“
Ос „микробиом-черен дроб“
Ос „микробиом-кожа“
Метаболитен синдром
Инсулинов баланс
Камъни с бъбреците
Камъни в жлъчката
Здравето на ставите
4-та част: ПРЕПОРЪКИ
Индивидуални препоръки
Препоръките се делят на индивидуални и общи. Ще ви споделя някои от индивидуалните, които имам:
- ябълки и ябълков оцет – съдържат пектин, стимулират храносмилането и помагат за разнообразието на бактерии
- полифеноли (берита, ябълки и др.) – антиоксиданти, които са свързани и с оста мозък – микриобиом -> нещо, което аз включвам изключително често в менюто са именно горските плодове
- глутатион (авокадо, броколи, спанак, орехи) – комбинация от 3 аминокиселини – има антиоксидантни свойства и помага регенерацията на черния дроб
- антиоксиданти – (витамин А, С, Е, бета каротин) – намаляват оксидативния стрес
- витамин D – може да е полезен за оптимизирането на инсулиновата чувствителност -> витамин D е един от дефицитите, над които работя последната година и успешно го увеличих, така че тази връзка тук е полезна
На колко панела е разделен тестът?
Microbial composition
Nutrition and food utilisation
Health
Използвай код ANI10 за 10% отстъпка при поръчка на теста Микробиомен паспорт
Прочети повече за микробиома:
Видове пробиотици
МикробиомВидове пробиотици Една от новите моди в храненето е именно приемът на пробиотици. Въпреки че те имат множество ползи, има неща, които е добре да знаем за тях и да вземем предвид при избора. В тази публикация ще разгледаме по-подробно някои от най-известните...
Микробиом – влиянието на околната среда
МикробиомМикробиом: значението на начина на раждане, хранене и околна среда Тази статия се базира на проучването на Tien S. Dong и Arpana Gupta от 2018 година Ние, като хора, живеем в чудесна симбиоза с бактериите. Всички бактерии в нашето тяло наричаме “микробиом”....