Щитовидна жлеза

Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е най – голямата ендоĸринна жлеза в тялото. Намира се в предната част от шията и формата й наподобява пеперуда.

Ролята й е ключова за метаболизма. Всяка клетка в тялото има рецептори за щитовидните хормони. Тялото се нужда от тях, за да фукнционира. Щитовидните хормони стимулират метаболитните дейности, което увеличава температурата чрез производство на енергия.

Когато състоянието на жлезата се влоши, това води до промяна в метаболизма, обмяната на вещества, храносмилането, ĸожата и т.н..

Стъпка 1

➱ хипоталамусът секретира TRH

➱ хипофизата отговаря и секретира TSH и “казва” на щитовидната ни жлеза да произведе Т4 и малко Т3 (тоест TSH реално не е щитовиден хормон)

Стъпка 2

➱ Т4 се движи в кръвта и се конвертира в Т3 (активния хормон) най-вече в черния дроб

➱ Т3 навлиза в клеките. Т3 (трийодтиронин) е активният хормон.

Стъпка 3

➱ кръвните нива на Т4 и Т3 дават сигнали на хипоталамуса и цикълът започва отново

➱ Хормоните на щитовидната жлеза се транспортират в тялото и се използват от всички клетки (с изключение на червените кръвни клетки).

Има различни заболявания на жлезата и много хората имат някакъв проблем. Най-често срещаните са хипо (ниска) и хипер (висока) функция. Често срещани са и автоимунни заболявания като Хашимото и Базедова болест, когато тялото атакува собствената си жлеза 

Едни от ранните симптоми, че нещо не е наред с жлезата са постоянно чувство за умора, апатия, усещане за студ и др. Именно заради това добра индикация за функцията на жлезата е телесната температура.

Възможни причини за проблем с щитовидната жлеза:

  • автоимунни и гинетични заболявания
  • стрес! – надбъбречни жлези и оста HPA -> хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези. Завишените нива на стресовия хормон кортизол забавят дейодиназата и това отново забавя конверсията на хормоните и води до хипофункция
  • хранителни дефицити – йод -> в световен мащаб това е причина за образуване на гуша; а дефицитът на селен затруднява преобразуването на T4 в Т3 с над 80%; дефицит на желязо – ензимът тироидна пероксидаза зависи от желязото, а той е необходим за производството на Т4 (тироксин)
  • токсини в околната среда, включително някои лекарства – тежки метали, медикаменти, ксеноестрогени като BPA (пластмаса) и т.н.
  • възпаление в тялото, което може да е свързано с инфекции – Епщайн бар, гъбички, бактерии, Staphylococcus aureus, Streptococcus и други
  • черва и по-точно пропускливи черва – тази диагноза все още не е официално призната в медицината, но всъщност означава, че през червата могат да преминават различни молекули като токсини & патогени; причината обикновено е възпаление; причината могат да са и хранителни алергии; като цьолиакия (алергия към глутен), която често се свързва с Хашимото. Тези непоносимости може да се проявят и до 72 часа (да, 3 дни!!!) след консумиране на дадена храна
  • черен дроб – хормоните се метаболизират там и преобразуването на хормоните се случва там; когато черният дроб е натоварен с токсини, той не се справя с другите си задачи
  • инсулинова резистентност – проблемите с щитовидната жлеза изключително често са свързани с проблеми с кръвната захар
  • други хормонални проблеми и дисбаланси

Какво да изследваме?

  • може да си направите изследвания (като не забравяйте, че само TSH, не показва нищо) – нужни са ни TSH, FT3, FT4, rT3, TAT и МАТ за по-пълна картинка
  • подходящият лекар е ендокринолог – той може да направи и преглед с ехограф, за да проследи структурата и дали има образувани възли
  • TSH не е хормон на щитовидната жлеза, а на хипофизата и именно заради това не е най-оптималното изследване; когато TSH е извън нормите, всъщност това означава, че останалите хормони отдавна имат отклонение; също така съществува термин “оптимални стойности”, които са по-различни от референтните. 
  • T4 е неактивният хормон, а Т3 е активният – жлезата произвежда около 80% Т4 и 20% Т3 като след това Т4 се превръща в Т3 най-вече в черния дроб и в червата. 
  • rT3 или обратен Т3 е неактивната версия на Т3 и когато е в голямо количество дейността на Т3 се блокира. Обикновено този обратен (реверсивен) хормон се произвежда заради хроничен стрес или надбъбречна умора (висок/ нисък кортизол), дефицити (например желязо), небалансирано хранене, възпаление в тялото и т.н. Съотношението между Т3 и rТ3 е изключително важно 
  • антителата ТАТ и МАТ (Anti TG и Anti TPO)

Кои вещества са важни, за да се случи този процес:

  • селен – нужен е за конвертирането – добри източници са бразилски орехи, риба тон, телешки дроб, пилешко, яйца; Той има и антиоксидантна функция. Не забравяйте да го изследвате и да суплементирате при нужда, ако не успявате да го набивате чрез храната.
  • магнезий, цинк и витамин B12 са необходими за синтеза на TSH – зеленолистни & шоколад са добри източници на магнезий; B12 от животински продукти и цинк от яйца, месо и ракообразни; В12 е необходим за синтеза на ДНК, образуването на червени кръвни клетки и т.н. Дефицитът на витамин В12 е често срещан при хора с хипофункция. 
  • витамин D (все по-често наричан хормон) – морска храна, слънце, гъби (“попиват” слънцето); витамин А (ретинол) – органно месо, млечни продукти. месо. Той е необходим и за превръщането на холестерол в стероидни хормони
  • йод – нужен за производството на Т4 – морски храни; витамин С и B2 “вкарват” йода в жлезата – цитруси, тропически плодове; В2 от млечни продукти, яйца, черен дроб 
  • желязото е необходимо за конверсията. Поради ниско ниво на стомашна киселина, желязото може да се усвоява трудно. Когато го изследваме е важно да не тестваме само желязо (Fe), а целият железен панел – хемоглобин, хематокрит, желязо, желязо свързващ капацитет, феритин и трансферин.

Какво друго?

Глутен 

    • Последните години има изключително много проучвания, които откриват връзка между автоимунните заболявания и глутена. Ще се опитам да го обясня максимално лесно и разбираемо: моликулярна мимикрия

       

      В глутена има протеин, който се нарича глиадин. Неговата структура прилича на тази на щитовидната жлеза. Когато глиадинът навлезе в кръвта или ако успее да напусна чревната бариера (чревна пропускливост), тялото го вижда като “проблем” и имунната система започва да го атакува. Тъй като обаче той прилича по структура на щитовидната жлеза, имунната система започва да атакува и нея. Глутенът от друга страна се смята и за причинител на чревната пропускливост.

Млечни продукти 

      • При проблеми с чревната пропускливост, протеините в млякото (като казеин) също може да са проблем и имунната система да разпознава и тях като нашественици. Този протеин (казеин) прилича на глиадин (протеина в глутена). Съответно има огромен шанс тялото да разпознава и двата като патогени. Съществуват проузвания, че по-голяма част от хората с Хашимото имат и непоносимост към лактоза. 
  • PUFA – блокират щитовидната жлеза (свързването на активния хормон Т3 и неговия клетъчен рецептор). Тоест повече полиненаситени мазнини = забавяне на функцията на ЩЖ (хипофункция) = бавен метаболизъм = качване накилограми. Къде има PUFA? – слънчогледово олио, царевично, соево, гроздови семки, сусам, ленено семе, ядки
  • когато ЩЖ (и черния дроб, където става конвертирането) страдат, тогава е възможно холестеролът да е завишен също, тъй като Т3 и вит А са необходими за превръщането на холестерол в хормони
  • дългия фастинг (повече от 12-14 часа) може да има негативно влияние -> фастингът има невероятни ползи, но правен внимателно + нека не забравяме, че женският и мъжкият организъм са различни
  • въглехидрати – щитовидната жлеза и черният дроб имат нужда от глюкоза
  • стрес – изследвайте ритъма на кортизол. Хроничният стрес натоварва надбъбречните жлези и те не могат да се справят. Това води до така наречената “надбъбречна умора”. Този стрес влияе изключително много на щитовидната жлеза и забавя нейните процеси. 
  • различни компоненти могат да влияят негативно на жлезата като флуор и хлор, тежки метали, различни токсини в козметика и препарати

    Храносмилане & щитовидна жлеза

    Защо изобщо ще си говорим за храносмилането? Може би сте чували израза, че всички болести започват в червата. 

    Всичко в тялото е свързано и понякога лекуваме симптомите, вместо да търсим причината … ПЪРВОПРИЧИНАТА. 

    Може би сте чували, че огромна част от имунната система (над 70%) се намира в червата и съответно, ако там има проблем, тя може да страда. А повечето автоимунни заболявания (като Хашимото) са свързани точно с имунната система. 

    Както вече споменахме активната част от конвертирането на Т4 в Т3 се случва в черния дроб, но и в червата. Споменах и част от нужните вещества като селен, йод, желязо и т.н., които е необходимо да се АБСОРБИРАТ от храната. 

    Проблемите в червата включват възпалителни процеси, дисбиоза, пропускливи черва и т.н. Възпалителните процеси причиняват и стрес. Този стрес (висок кортизол обикновено) намалява Т3. 

    Запекът е често срещан симптом, тъй като щитовидната жлеза отговаря за метаболизма и при проблем с нея, той обикновено е забавен. Това води до натрупване на токсини и задържане на естрогена. 

    Стрес & щитовидна жлеза

    Да си поговорим за стреса, щитовидната жлеза и Хашимото … Хашимото е автоимунно заболяване. И като при всяко нещо – и тук има разнопосочни мнения. 

    Според някои тялото атакува собствената си щитовидна жлеза, а според други проучвания антителата са налични, защото има сериозно възпаление в тялото и имунната система е с “включена аларма”. 

    стрес (от живота, храната и т.н.) -> черният дроб не работи оптимално -> функцията на ЩЖ намалява -> естрогенова доминантност -> храносмилането е засегнато -> чревна пропускливост, която допуска токсини и бактерии до кръвта и това дразни имунната система

    Къде започва всичко?  Със СТРЕСА!

    Къде свършва?  Когато се върнем в началото и намалим стреса

    Как? Като се храним с лесни за храносмилане и абсорбиране храни, редовно и често. Често споменавам храни като добре сготвени зеленчуци (особено кореноплодни), костен бульон, месо от органи като черен дроб, риба и т.н. 

    Преобразуването на Т4 в активния хормон Т3 се случва в черния дроб. От какво се нуждае той? От енергия! Глюкоза. Протеини. Хранителни вещества. 

    Кортизолът сам по себе си не е лош хормон – той си има цел. Помага за възпалението или пък когато сме в стресова ситуация и нямаме достатъчно гориво. 

    Но другата крайност – да се ограничаваме – от количество храна и нутриенти, така че да разчитаме на кортизола … по-добре не.

    Когато тялото усети стреса, то забавя метаболизма, потиска функцията на щитовидната жлеза и приоритизира органите, които са необходими за оцеляване! 

    Метаболизмът се забавя, а всичко в тялото се мъчи да работи. Всичко е свързано! Щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, половите хормони – тялото изобщо не се интересува от репродукция, ако се чувства застрашено. 

    Защо невинаги кръвните тестове показват реалното състояние?

    Излишният кортизол потиска производството на TSH – следователно, ако сме стресирани, нивата на TSH може да са “добри”, въпреки че всъщност вече имаме проблем с ЩЖ и метаболизма. 

    Ако TSH нивата на кръвния тест са “добри”, а вече имате симптоми на хипотиреоидизъм, то най-вероятно присъства и хроничен стрес. 

    Да се грижим за щитовидната си жлеза е ключов фактор за хормоналното ни здраве:

    • баланс на макронутриентите 
    • да се храним редовно през деня и да не пропускаме хранения 
    • сън! 
    • да прекарваме време навън всеки ден
    • движение

      … са само част от стъпките

    Прием на синтетичен хормон

    Със сигурност първото нещо, което ви казват е, че трябва да се пие на гладно и да има нужда от около час преди прием на храна и вода

    Следните храни имат нужда от няколко часа (около 3-4), тъй като пречат на усвояването:

    • калций
    • магнезий
    • желязо
    • соя
    • антиациди (лекарство за киселини)

    Което означава, че може да попречат на абсорбирането, съоветно лекарят да увеличава дозата, тъй като изследванията не са добре, а всъщност просто тялото да не успява да усвои хормона заради храната. 

      Уебсайтът НЕ е активен, а е в процес на разработка!