Храносмилане

Храносмилане

Много пъти сме чували, че ние сме това, което ядем. Но дали всъщност не сме това, което абсорбираме? В холистичната медицина почти всичко винаги се свързва с храносмилането и още Хипократ е казал, че “всички болести започват в червата”. 

Нека погледнем как всъщност прочита храносмилането, кои са органите, които участват и какво се случва най-общо казано?

Храносмилането е процес, който започва още от мозъка. Той получава сигнали под формата на зрение, слух обоняние, мисли. След това изпраща сигнали и стартира процеса на храносмилане – слюнкоотделяне, синтезиране на стомашна киселина, ензими и т.н. 

Въпреки че си мислим, че храносмилането се случва само и единствено в стомаха и червата, всъщност точно тази фаза е много важна, тъй като поставя началото. 

Състоянието, което трябва да достигнем се нарича „парасимпатиково състояние“ и най-общо означава да сме в покой, а не в стресирано състояние. Тъй като в противен случай, тялото не успява да се съсредоточи върху храносмилането и да произведе нужните ензими.  

Понякога мислим, че проблемът е много сложен и търсим причина надълбоко, но всъщност е възможно ключът да се крие точно в тази първа фаза. Стресът е най-големият враг на храносмилането. Въпреки че няма как да го избегнем на 100%, може да направим малки стъпки към това цефаличната фаза да протича по-добре. Понякога може да консумираме изключително здравословна храна, но да не я усвояваме. 

Спокойствие

Започнете храненето като отделите 1-2 минути, за да се успокоите, да дишате дълбоко и да се настроите на вълна хранене. Бъдете благодарни, спокойни и най-вече фокусирани само върху храненето, а не върху телефон и телевизор

Дъвчене

Храносмилането започва още в устната кухина, където въглехидратите започват да се разпадат; необходимо е храната да се разпадне до каша и да се получи хомогенна смес, в противен случай попадат цели парчета храна към следващите стъпки на храносмилането 

БАвно хранене

Да се наслаждаваме на храната и да я усещаме с всички сетива – да усещаме аромати, да наблюдаваме форми, да докосваме текстури. Да се храним бавно, осъзнато и да сме в дадения момент

Когато дъвчем храната, зъбите започват да я смилат, смесвайки я със слюнка.

  • слюнчената амилаза разпада нишестените въглехидрати
  • лингвалната липаза започва да разпада определени мазнини

Храната в устата се превръща в болус и започва да се движи по хранопровода и няколко минути по-късно се оказва в стомаха. Той има роля на антибактериална “чакалня”, съхранява храната и е един вид “блендер“.  

Стомах
Стомахът има няколко основни роли:

  • дезинфекцира храната и стомашните сокове

  • разпада хранителния протеин

  • освобождава определени храносмилателни вещества от храната

  • началото на стомашната фаза 

Стомахът има нужда от стомашна киселина и ензими. Протеините стимулират отделянето на гастрин. Гастрин, заедно с други химикали, казват на специфични клетки в тялото да произведат стомашна киселина (HCL – солна киселина). Стомашното pH е между 0.5 – 3.0 в празен стомах и 4 – 6.7 при пълен стомах.  Намаляващата киселинност на стомаха стимулира отделянето на пепсиноген – ензим за храносмилане на протеини. 

Гастрин кара мускулите на стомаха да започнат да се свиват и съкращават:

  • HCL (солна киселина), пепсин и болус се смесват и разбъркват
  • протеините се денатуризират и се произвежда стомашен вътрешен фактор

Тази кисела „супа“ от стомашни сокове, протеин и мазнини се нарича химус

А после?

  • Храносмилателните ензими се секретират от слюнката, панкреаса, стомашна киселина, жлъчен сок и всички те работят в синхрон. След определена възраст или при определени обстоятелства, производството им намалява. Когато хранана не е добра разградена, ние не успяваме да абсорбираме веществата и е възможно да се чувстваме гладни, въпреки че сме се нахранили. Тоест гладуваме за хранителни вещества. Възможни симптоми са тежест, подуване, газове, умора, непреработена храна и т.н. 

Чревната фаза започва в тънкото черво. Химусът навлиза в дванадесетопръстника и дава насоки:

  • мазнините и протеините в химуса стимулират холецистокинин (CCK) да забави изпразването
  • дванадесетопръстника играе роля на ендокринна жлеза, която изпраща сигнали на панкреаса

 

  • Черният дроб произвежда жлъчен сок, който се съхранява в жлъчния мехур (жлъчка). Жлъчният сок облива мазнини в химуса и след това ги разпада на по-малки парчета. Панкреасът играе ролята на екзокринна жлеза като произвежда панкреатични сокове:

    • бикарбонат
    • панкреатични ензими
      • протеаза – храносмилане на протеини
      • амилаза – храносмилане на въглехидрати
      • липаза – храносмилане на мазнини

Киселиността на химуса кара клетките на дванадесетопръстните да освободят секретин в кръвта. Това сигнализира намаляването на HCL секреция и стимулира производство на бикарбонат от панкреаса. Присъствието на мазнини или протеини в химуса стимулира освобождаването на CKK (холецистокинин):

  • CKK казва на жлъчния мехур да се свива и да освободи жлъчен сок
  • CKK казва на панкреаса да освободи храносмилателни ензими в дванадесетопръстника
  • CKK дава сигнал на мозъка за ситост

Дванадесетопръстникът е свързан с храносмилането:

  • когато химусът напусне дванадесетопръстника, той е почти напълно храносмелен

Химусът се предвижва до тънкото черво в часта, която е покрита с вили, за да се абсорбират веществата. Перисталтиката предвижва химусът през празното черво и хълбочното черво, където се абсорбират нутриентите. Повечето въглехидрати се абсорбират като прости захари, а фибрите и устойчивото нишесте се предвижват до дебелото черво. Повечето протеини се абсорбират като аминокиселини.

Захарите и аминокиселините се абсорбират директно в кръвта и кръвоносните съдове на портната вена, които ги отнасят към черния дроб, където се разпределят в тялото. Абсорбирането на мазнини е малко по-сложно:

  • късите и повечето средно-верижни масни киселини се абсорбират от системата на портната вена
  • дълго-верижни масни киселини се абсорбират от лимфната система и след това достигат голяма вена

Хранителните вещества, които се абсорбират в кръвносната система се движат през или между клетките. По-голямата част от жлъчния сок се реабсорбира в тънкото черво. 

Клетките в хълбочното черво (ileum) се чувствителни към нехраносмелени вещества в химуса и това забавя процеса на храносмилане и пътя към дебелото черво .

Това, което е останало от химуса се движи към дебелото черво. 

  • нехраносмелени фибри
  • малко количество жлъчен сок
  • вода
  • изхвърлени клеки от храносмилателни тракт

До този етап повечето хранителни вещества са абсорбирани! Последните вещества, които се абсорбират в дебелото черво са:

  • вода и електролити / минерали 
  • реабсорбиране на останалия жлъчен сок

Останалите отпадни вещества се оформят като изпражнения. Това изисква помощ от микробиома:

  • микробите в дебелото черво консумират това, което тялото не е успяло – като фибри, устойчиво нишесте и полифеноли 
  • докато микробите се хранят, те произвеждат различни неща: 
    • витамини като К и B
    • късо-верижни мастни киселини като маслена киселина (бутанова киселина)

      Хормонът серотонин се произвежда от клетките в дебелото черво, но и се стримулира от различни бактерии, които ни помагат и за регулиране на перисталтиката.

Да погледнем стомашната киселина като един от важните моменти в храносмилането. Разбира се, тези симптоми могат да се свържат с много различни състояния, включително хранителна непоносимост, хормонален проблем, проблем в микробиома (недостиг на бактерии) и т.н. Използвайте тази статия с информативна цел 🙂 

Липса на храносмилателни ензими 

  1. – тежест

    – газове

    – подуване на корема и/или червата

    – умора и доспиване след хранене

    – непреработени парченца храна в изпражненията

    – изтъняване на косата и/или косопад

    – чупливи нокти

    – хронична умора

    – кожни проблеми

Липса на стомашна киселина: 

  • подуване
  • газове
  • оригване
  • киселини
  • запек и/или диария
  • несмляна храна в изпражненията
  • виене на свят след хранене
  • болка в стомаха след хранене
  • киселини, гадене и/или повръщане след хранене
  • задържане на вода
  • сърбежи в областта на ануса
  • лош дъх 
  • чревен дисбаланс / стомашни инфекции
  • косопад
  • чупливи нокти
  • умора
  • кожни проблеми
  • анемия
  • дефицити на вимитани и минерали
  • дефицит на протеини

Какво може да направим за храносмилателните ензими?

  • Отделете време да седнете, когато се храните
  • Отделете време да вдишате дълбоко няколко пъти преди да започнете да се храните
  • Хранете се в спокойно състояние и бъдете благодарен
  • Отделете време да усетите вкусовете и ароматите на храната. Представете си как протича храносмилането.
  • Дъвчете всяка хапка поне 15-30 пъти. По-добре е да консумирате твърди храни, които да дъвчете, а не течни
  • Горчивите храни стимулират храносмислането 
  • Правилно приготвяне на храната: покълване, ферментиране, накисване
  • Рутина – хранене в еднакъв часови пояс ежедневно

Какво може да направим за солната киселина?

Ролята на солната киселина започва още с разграждането на протеини. 

В домашни условия тест за нивото на солна киселина може да се направи като се приеме 1 чаена лъжичка сода на гладно с малко вода. От 3 до 4-5 минути по-късно трябва да се появи оригване или газове. При повече от 5 минути или по-късно, това означава, че нивата са ниски. Ако се появят твърде бързо или продължат през деня, предизвиквайки неприятено усещане (като парене), тогава солната киселина е в повече. ВАЖНО: Aко се приемат лекарства за потискане на солната киселина (като инхибитори на протонната помпа – PPI), резултатите може да са грешни. 

Стресът в тялото има влияние и това включва не само външния стрес от личния ни живот, но и некачествена храна, лоша стойка, тревога, лекарства като антибиотици, токсини в дома. Стресът е противоположната система на тази, която ни трябва за храносмилането. За него ни трябва парасимпатиковата система (спокойствие), а стресът активира симпатиковата (бий се или бягай – fight ot flight) 

Некачествената храна включва възпалителни храни, преработени храни, излишък на захар, зърнени храни и други, които променят микробиома ни. 

Бързо хранене (или на крак) – не успяваме да спазим целия процес на храносмилане, съответно ензимите не се синтезират и т.н. 

Лекарства като PPI (инхибитори на протонната помпа) блокират киселината, тъй като се смята, че киселините са причинени от излишък на стомашна киселина, а всъщност е обратното. 

SIBO (свръх растеж на бактерии в тънкото черва), хранителни непоносимости и т.н. са също възможни причини.

При недостиг

  • да подкрепяме процесът ОТГОРЕ надолу -> спокойно хранене & парасимпатиково състояние

  • да предоставяме кофактори и прекурсорни нутриенти

  • производство на HCL: цинк, електролитни минерали (натрий, калий, калций, магнезий, хлор, фосфор), вода

  • производство на енергия: B1, B2, B3, B5, B6, B12, магнезий, манган

  • горчиви храни

  • протеини

  • добра хидратация през целия ден, но НЕ по време на хранене

  • ябълков оцет и лимонов сок могат да помогнат за производството на HCL 

  • сол – морска или каменна

  • колаген – костен бульон, колаген на прах или желатин – влияе добре на чревния тракс, както и на кожата, стомаха и червата като цяло 

  • джинджифил – подпомага храносмилането 

  • ферментирали храни – предоставят естествена солна киселина и пробиотични бактерии // естествено ферментирали зеленчуци като краставички са различни от туршиите 

  • Betain HCL – хранителна добавка, която е добре да се използва под наблюдението на лекар!

    Преди в медицината се е смятало, че киселините например са причинени от излишък на солна киселина, а според последните проучвания, това е заради недостиг (при повечето хора). Разбира се, зависи от конкретния случай.

    При язви & гастрит PPI лекарствата често са необходими за кратък период от време, а при киселини (рефлукс), H. Pylori, хранителни непоносимости, кожни проблеми, leaky gut и т.н. причината може да е недостиг. 

Храни & добавки, които могат да помогнат на храносмилането:

  • храносмилателни ензими (digestive enzymes)  има различни видове ензими и добавки спрямо това дали са комбинирани.
  • стомашна киселина (betaine HCl) – това е самостоятелна формула на киселината (може да се намери и в комбинация с ензими)
  • изсушена жлъчка (ox bile) – този продукт се препоръчва много често при премахната жлъчка и помага за жлъчните сокове (съоветно разграждането на мазнини)