Храносмилане
Храносмилане
Много пъти сме чували, че ние сме това, което ядем. Но дали всъщност не сме това, което абсорбираме? В холистичната медицина почти всичко винаги се свързва с храносмилането и още Хипократ е казал, че “всички болести започват в червата”.
Нека погледнем как всъщност прочита храносмилането, кои са органите, които участват и какво се случва най-общо казано?
Храносмилането е процес, който започва още от мозъка. Той получава сигнали под формата на зрение, слух обоняние, мисли. След това изпраща сигнали и стартира процеса на храносмилане – слюнкоотделяне, синтезиране на стомашна киселина, ензими и т.н.
Въпреки че си мислим, че храносмилането се случва само и единствено в стомаха и червата, всъщност точно тази фаза е много важна, тъй като поставя началото.
Състоянието, което трябва да достигнем се нарича „парасимпатиково състояние“ и най-общо означава да сме в покой, а не в стресирано състояние. Тъй като в противен случай, тялото не успява да се съсредоточи върху храносмилането и да произведе нужните ензими.
Понякога мислим, че проблемът е много сложен и търсим причина надълбоко, но всъщност е възможно ключът да се крие точно в тази първа фаза. Стресът е най-големият враг на храносмилането. Въпреки че няма как да го избегнем на 100%, може да направим малки стъпки към това цефаличната фаза да протича по-добре. Понякога може да консумираме изключително здравословна храна, но да не я усвояваме.
Спокойствие
Започнете храненето като отделите 1-2 минути, за да се успокоите, да дишате дълбоко и да се настроите на вълна хранене. Бъдете благодарни, спокойни и най-вече фокусирани само върху храненето, а не върху телефон и телевизор
Дъвчене
Храносмилането започва още в устната кухина, където въглехидратите започват да се разпадат; необходимо е храната да се разпадне до каша и да се получи хомогенна смес, в противен случай попадат цели парчета храна към следващите стъпки на храносмилането
БАвно хранене
Да се наслаждаваме на храната и да я усещаме с всички сетива – да усещаме аромати, да наблюдаваме форми, да докосваме текстури. Да се храним бавно, осъзнато и да сме в дадения момент
Когато дъвчем храната, зъбите започват да я смилат, смесвайки я със слюнка.
- слюнчената амилаза разпада нишестените въглехидрати
- лингвалната липаза започва да разпада определени мазнини
Храната в устата се превръща в болус и започва да се движи по хранопровода и няколко минути по-късно се оказва в стомаха. Той има роля на антибактериална “чакалня”, съхранява храната и е един вид “блендер“.
Стомах
Стомахът има няколко основни роли:
-
дезинфекцира храната и стомашните сокове
-
разпада хранителния протеин
-
освобождава определени храносмилателни вещества от храната
-
началото на стомашната фаза
Стомахът има нужда от стомашна киселина и ензими. Протеините стимулират отделянето на гастрин. Гастрин, заедно с други химикали, казват на специфични клетки в тялото да произведат стомашна киселина (HCL – солна киселина). Стомашното pH е между 0.5 – 3.0 в празен стомах и 4 – 6.7 при пълен стомах. Намаляващата киселинност на стомаха стимулира отделянето на пепсиноген – ензим за храносмилане на протеини.
Гастрин кара мускулите на стомаха да започнат да се свиват и съкращават:
- HCL (солна киселина), пепсин и болус се смесват и разбъркват
- протеините се денатуризират и се произвежда стомашен вътрешен фактор
Тази кисела „супа“ от стомашни сокове, протеин и мазнини се нарича химус
А после?
-
Храносмилателните ензими се секретират от слюнката, панкреаса, стомашна киселина, жлъчен сок и всички те работят в синхрон. След определена възраст или при определени обстоятелства, производството им намалява. Когато хранана не е добра разградена, ние не успяваме да абсорбираме веществата и е възможно да се чувстваме гладни, въпреки че сме се нахранили. Тоест гладуваме за хранителни вещества. Възможни симптоми са тежест, подуване, газове, умора, непреработена храна и т.н.
Чревната фаза започва в тънкото черво. Химусът навлиза в дванадесетопръстника и дава насоки:
- мазнините и протеините в химуса стимулират холецистокинин (CCK) да забави изпразването
- дванадесетопръстника играе роля на ендокринна жлеза, която изпраща сигнали на панкреаса
-
Черният дроб произвежда жлъчен сок, който се съхранява в жлъчния мехур (жлъчка). Жлъчният сок облива мазнини в химуса и след това ги разпада на по-малки парчета. Панкреасът играе ролята на екзокринна жлеза като произвежда панкреатични сокове:
- бикарбонат
- панкреатични ензими
- протеаза – храносмилане на протеини
- амилаза – храносмилане на въглехидрати
- липаза – храносмилане на мазнини
Киселиността на химуса кара клетките на дванадесетопръстните да освободят секретин в кръвта. Това сигнализира намаляването на HCL секреция и стимулира производство на бикарбонат от панкреаса. Присъствието на мазнини или протеини в химуса стимулира освобождаването на CKK (холецистокинин):
- CKK казва на жлъчния мехур да се свива и да освободи жлъчен сок
- CKK казва на панкреаса да освободи храносмилателни ензими в дванадесетопръстника
- CKK дава сигнал на мозъка за ситост
Дванадесетопръстникът е свързан с храносмилането:
- когато химусът напусне дванадесетопръстника, той е почти напълно храносмелен
Химусът се предвижва до тънкото черво в часта, която е покрита с вили, за да се абсорбират веществата. Перисталтиката предвижва химусът през празното черво и хълбочното черво, където се абсорбират нутриентите. Повечето въглехидрати се абсорбират като прости захари, а фибрите и устойчивото нишесте се предвижват до дебелото черво. Повечето протеини се абсорбират като аминокиселини.
Захарите и аминокиселините се абсорбират директно в кръвта и кръвоносните съдове на портната вена, които ги отнасят към черния дроб, където се разпределят в тялото. Абсорбирането на мазнини е малко по-сложно:
- късите и повечето средно-верижни масни киселини се абсорбират от системата на портната вена
- дълго-верижни масни киселини се абсорбират от лимфната система и след това достигат голяма вена
Хранителните вещества, които се абсорбират в кръвносната система се движат през или между клетките. По-голямата част от жлъчния сок се реабсорбира в тънкото черво.
Клетките в хълбочното черво (ileum) се чувствителни към нехраносмелени вещества в химуса и това забавя процеса на храносмилане и пътя към дебелото черво .
Това, което е останало от химуса се движи към дебелото черво.
- нехраносмелени фибри
- малко количество жлъчен сок
- вода
- изхвърлени клеки от храносмилателни тракт
До този етап повечето хранителни вещества са абсорбирани! Последните вещества, които се абсорбират в дебелото черво са:
- вода и електролити / минерали
- реабсорбиране на останалия жлъчен сок
Останалите отпадни вещества се оформят като изпражнения. Това изисква помощ от микробиома:
- микробите в дебелото черво консумират това, което тялото не е успяло – като фибри, устойчиво нишесте и полифеноли
- докато микробите се хранят, те произвеждат различни неща:
- витамини като К и B
- късо-верижни мастни киселини като маслена киселина (бутанова киселина)
Хормонът серотонин се произвежда от клетките в дебелото черво, но и се стримулира от различни бактерии, които ни помагат и за регулиране на перисталтиката.
Да погледнем стомашната киселина като един от важните моменти в храносмилането. Разбира се, тези симптоми могат да се свържат с много различни състояния, включително хранителна непоносимост, хормонален проблем, проблем в микробиома (недостиг на бактерии) и т.н. Използвайте тази статия с информативна цел 🙂
Липса на храносмилателни ензими
-
– тежест
– газове
– подуване на корема и/или червата
– умора и доспиване след хранене
– непреработени парченца храна в изпражненията
– изтъняване на косата и/или косопад
– чупливи нокти
– хронична умора
– кожни проблеми
Липса на стомашна киселина:
- подуване
- газове
- оригване
- киселини
- запек и/или диария
- несмляна храна в изпражненията
- виене на свят след хранене
- болка в стомаха след хранене
- киселини, гадене и/или повръщане след хранене
- задържане на вода
- сърбежи в областта на ануса
- лош дъх
- чревен дисбаланс / стомашни инфекции
- косопад
- чупливи нокти
- умора
- кожни проблеми
- анемия
- дефицити на вимитани и минерали
- дефицит на протеини
Какво може да направим за храносмилателните ензими?
- Отделете време да седнете, когато се храните
- Отделете време да вдишате дълбоко няколко пъти преди да започнете да се храните
- Хранете се в спокойно състояние и бъдете благодарен
- Отделете време да усетите вкусовете и ароматите на храната. Представете си как протича храносмилането.
- Дъвчете всяка хапка поне 15-30 пъти. По-добре е да консумирате твърди храни, които да дъвчете, а не течни
- Горчивите храни стимулират храносмислането
- Правилно приготвяне на храната: покълване, ферментиране, накисване
- Рутина – хранене в еднакъв часови пояс ежедневно
Какво може да направим за солната киселина?
Ролята на солната киселина започва още с разграждането на протеини.
В домашни условия тест за нивото на солна киселина може да се направи като се приеме 1 чаена лъжичка сода на гладно с малко вода. От 3 до 4-5 минути по-късно трябва да се появи оригване или газове. При повече от 5 минути или по-късно, това означава, че нивата са ниски. Ако се появят твърде бързо или продължат през деня, предизвиквайки неприятено усещане (като парене), тогава солната киселина е в повече. ВАЖНО: Aко се приемат лекарства за потискане на солната киселина (като инхибитори на протонната помпа – PPI), резултатите може да са грешни.
Стресът в тялото има влияние и това включва не само външния стрес от личния ни живот, но и некачествена храна, лоша стойка, тревога, лекарства като антибиотици, токсини в дома. Стресът е противоположната система на тази, която ни трябва за храносмилането. За него ни трябва парасимпатиковата система (спокойствие), а стресът активира симпатиковата (бий се или бягай – fight ot flight)
Некачествената храна включва възпалителни храни, преработени храни, излишък на захар, зърнени храни и други, които променят микробиома ни.
Бързо хранене (или на крак) – не успяваме да спазим целия процес на храносмилане, съответно ензимите не се синтезират и т.н.
Лекарства като PPI (инхибитори на протонната помпа) блокират киселината, тъй като се смята, че киселините са причинени от излишък на стомашна киселина, а всъщност е обратното.
SIBO (свръх растеж на бактерии в тънкото черва), хранителни непоносимости и т.н. са също възможни причини.
При недостиг
-
да подкрепяме процесът ОТГОРЕ надолу -> спокойно хранене & парасимпатиково състояние
-
да предоставяме кофактори и прекурсорни нутриенти
-
производство на HCL: цинк, електролитни минерали (натрий, калий, калций, магнезий, хлор, фосфор), вода
-
производство на енергия: B1, B2, B3, B5, B6, B12, магнезий, манган
-
горчиви храни
-
протеини
-
добра хидратация през целия ден, но НЕ по време на хранене
-
ябълков оцет и лимонов сок могат да помогнат за производството на HCL
-
сол – морска или каменна
-
колаген – костен бульон, колаген на прах или желатин – влияе добре на чревния тракс, както и на кожата, стомаха и червата като цяло
-
джинджифил – подпомага храносмилането
-
ферментирали храни – предоставят естествена солна киселина и пробиотични бактерии // естествено ферментирали зеленчуци като краставички са различни от туршиите
-
Betain HCL – хранителна добавка, която е добре да се използва под наблюдението на лекар!
Преди в медицината се е смятало, че киселините например са причинени от излишък на солна киселина, а според последните проучвания, това е заради недостиг (при повечето хора). Разбира се, зависи от конкретния случай.
При язви & гастрит PPI лекарствата често са необходими за кратък период от време, а при киселини (рефлукс), H. Pylori, хранителни непоносимости, кожни проблеми, leaky gut и т.н. причината може да е недостиг.
Храни & добавки, които могат да помогнат на храносмилането:
- храносмилателни ензими (digestive enzymes) – има различни видове ензими и добавки спрямо това дали са комбинирани.
- стомашна киселина (betaine HCl) – това е самостоятелна формула на киселината (може да се намери и в комбинация с ензими)
- изсушена жлъчка (ox bile) – този продукт се препоръчва много често при премахната жлъчка и помага за жлъчните сокове (съоветно разграждането на мазнини)
Референции
Nutritional Therapy Association, 2020
Essentials of Human Anatomy and Physiology
Dr. Axe – How Your Digestive System Works
Low stomach acid fatigue: The risks, symptoms & solutions
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946491/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2543192/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18025100/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23146206/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544242/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537103/