добавки
Протеин
От изграждането на мускулите и метаболизма до хормоналния баланс и превенцията на заболяванията, протеинът е незаменима хранителна съставка за женското здраве (и не само!)
Защо протеинът е важен?
Всички жени (особено, но и не само) се нуждаят от протеин. През различните етапи от живота на една жена, той е още по-важен (например бременност и менопауза). Той участва в развитието на плода, поддържа мускулната тъкан и плътността на костите, има роля в настроението, хормоналните колебания, наддаването на тегло и дори съня. Ах!
Важно е да знаем защо е необходим и да включваме адекватни източници. В тази статия ще разгледаме ролята на протеина, колко трябва да приемаме + идеи и рецепти, разбира се!
Сигурна съм, че се питате … “колко протеин трябва да приемам на ден?”. Тази статия ще ви насочи, за да може да:
- да поддържате оптимално здраве
- да оптимизирате нивата на хормоните си
- подобрите мускулната си маса
- предотвратите загубата на мускулна маса
Основните неща?
Протеинът е един от трите основни макронутриента, които са видове хранителни вещества, от които тялото се нуждае в големи количества. Научи повече за тях в курса ми „Основи на здравословното хранене“!
Протеинът е важен, защото:
- той е нещо като тухличките, с които строим
- подпомага метаболизма
- подпомага хормоналния баланс
- помага за контролиране на апетита
- подпомага съня
- необходим е за изграждане и поддържане на телесна маса
- подпомага нормалните енергийни нива
Трите основни макронутриента са въглехидрати, протеин и мазнини. Те са от изключително значение за правилното функциониране на тялото. Необходими са ни в големи количества Микронутриентите (витамини и минерали) са необходими в по-малки количества. Балансът на тези макронутриенти е от изключителна важност, особено в ключови моменти като пубертет, бременност и с напредване на възрастта.
Протеинът има ключова роля, независимо дали става въпрос за това да дава енергия, да намалява умората и възпалението, да подобрява съня или ограничава апетита… той играе многостранна роля в насърчаването на здравето, особено на жените. Ето и някои от начините му:
Протеинът играе роля в синтеза и регулирането на хормоните. Например, метаболитните нужди на жените (и следователно техните нужди от калории и протеини) се увеличават с около 5-10% по време на лутеалната фаза, седмиците, водещи до менструацията.
Адекватният прием на протеин поддържа здравето на репродуктивните хормони, като производството на естроген, прогестерон и тестостерон.
Може също така да помогне за облекчаване на някои симптоми на перименопауза и менопауза.
Консумацията на достатъчно протеини допринася за по-стабилни нива на кръвната захар и следователно за по-малко дибаланс на инсулина.. Тъй като чистата мускулна маса също допринася за инсулиновата чувствителност, количеството протеин, което приемате ежедневно, може да помогне за поддържането на тази важна тъкан, регулираща хормоните.
Храненето, богато на протеин, се свързва и с намаляване на теглото, тъй като апетитът е контролиран… или по-скоро сме заситени.
Протеинът е важен за хормоните, вкл. за СПКЯ. Контролът на инсулин е от голямо значение, тъй като той стимулира производството на тестостерон.
Протеинът е градивният елемент на мускулите, подпомага за поддържането и възстановяването им.
И още:
- има ползи за метаболизма. Той има най-висок термичен ефект, което означава, че изисква повече енергия за преработката и храносмилането в сравнение с мазнините и въглехидратите. Енергията, участваща в храносмилането на протеина, може да помогне за засилване на метаболизма и да помогне за регулиране на теглото.
- намалява риска от хронични заболявания като саркопения (загуба на мускули), остеопороза (загуба на костна плътност), затлъстяване, деменция и диабет, както и неподвижност и физически увреждания
- подпомага енергията и съня.Имаме нужда от аминокиселини – малки молекули, получени от протеини, за да произвеждаме много невротрансмитери и хормони, които помагат за енергията и възстановителния сън. Например, аминокиселината тирозин е необходима за производството на хормони на щитовидната жлеза и функцията на надбъбречните жлези.Богатите на протеини ястия осигуряват устойчиви нива на енергия през деня, поддържайки физическата активност, както и когнитивната функция. Това от своя страна може да подобри качеството на съня през нощта, особено защото протеинът също помага за предотвратяване на пикове и сривове на кръвната захар.
- по време на цикъла си може да откриете, че приемането на повече протеини помага да стабилизирате настроението си и да ограничите симптоми като умора или тревожност. Бонус е, че много животински протеини, като яйца и месо, също са богати на витамини от група B като B12, както и на желязо, които са полезни за управление на ПМС
Нуждите от протеин
Тук може да видите общи насоки за прием на протеини според възрастта и нуждите:
- бременност: 1,1 до 1,2 грама на килограм телесно тегло
- след раждане: 1,1 до 1,3 грама на килограм телесно тегло
- при здрав човек: 1,1-1,4 грама протеин на килограм телесно тегло
- перименопауза и менопауза: 1,2 до 1,6 грама на килограм телесно тегло
- изграждане на мускулна маса: 1,6 до 2,2 грама на килограм телесно тегло
Как да определите колко протеин ви е необходим?
Използвайки насоките по-горе, жена с тегло 60 килограма е добре да се стреми да консумира около 66-84 грама протеин на ден. Аз лично обаче смятам, че е оптимално човек да приема около 20-30 грама на хранене… тоест над 100 г на ден, за предпочитане 120 г.
Не забравяйте, че е по-добре да използвате идеалното си телесно тегло, за да определите нуждите си от протеини, а не непременно текущото ви тегло.
Може да използвате калкулатор (като този), за да изчислите ИТМ (между 20-24), въпреки че ИТМ е по-малко надежден ориентир за жените.
И да, растителните и животинските протеини са различни. Независимо, че аминокиселините може да са еднакви, те се различават по профилите си, бионаличността и съдържанието на хранителните вещества. Да видим!
Животински източници
пълноценен протеин: животинските протеини обикновено съдържат всичките девет основни аминокиселини в оптимални съотношения, което ги прави пълноценни протеини. Тези аминокиселини са необходими за функции като изграждане и възстановяване на мускулите и се набавят най-лесно от пълноценни протеинови източници
висока бионаличност: животинските протеини се усвояват и се използват по-лесно от тялото в сравнение с растителните протеини. Например, те осигуряват по-висока бионаличност на основни хранителни вещества като желязо, цинк и витамин B12.
богати на микроелементи: не само, че животинските протеини съдържат много аминокиселини, но те също са с високо съдържание на основни микроелементи като желязо, цинк, витамин B12 и омега-3 мастни киселини
подходящи за изграждане на мускули: храни като месо, млечни продукти и риба са особено ефективни за подпомагане на изграждането и поддържането на мускулите поради техния пълен аминокиселинен профил и високо съдържание на протеини
Растителни източници
непълноценен протеин: повечето растителни протеини са непълни, което означава, че им липсва една или повече незаменими аминокиселини. Въпреки това, чрез комбиниране на различни източници на растителни протеини (като боб и ориз или зърнени храни и ядки), е възможно да се набавят всички основни аминокиселини.
по-ниска бионаличност: растителните протеини обикновено имат по-ниска бионаличност в сравнение с животинските протеини, тъй като съдържат антихранителни вещества като фитати и фибри, които могат да попречат на усвояването на някои аминокиселини.
богати на фибри и антиоксиданти: храни като бобови, зърнени и ядки обикновено са богати на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, които допринасят за цялостното здраве и могат да намалят риска от някои хронични заболявания
екологични и етични съображения: протеините на растителна основа може да имат по-нисък отпечатък върху околната среда в сравнение с конвенционалните животновъдни практики. Някои хора смятат растителните протеини за по-етични от животинските.
По-добре ли е едното от другото?
По отношение на това кой тип протеин е по-добър, отговорът общо взето зависи от предпочитанията, специфичните нужди и етичните съображения. От чисто хранителна гледна точка животинските протеини предлагат пълноценни аминокиселини и по-висока бионаличност на хранителни вещества, което ги прави по-добри от растителните храни. Въпреки че източниците на растителни протеини имат по-нисък бионаличен протеин, те осигуряват ценни фибри, антиоксиданти и микроелементи. Така че и двете имат ползи.
Едно балансирано хранене, което включва разнообразни източници на растителни и животински протеини, може да осигури оптимален прием на хранителни вещества и да поддържа цялостното здраве и благосъстояние.
В крайна сметка най-добрият избор е този, който е в съответствие с личните здравни цели и вярвания; въпреки това постигането на баланс чрез консумиране на двата вида обикновено е добра стратегия за задоволяване на хранителните нужди и намаляване на риска от дефицити.
Как да си набавя достатъчно?
Хората, които следват веган или стриктна вегетарианска диета, трябва да внимават за консумацията на различни растителни протеини, за да си гарантират, че получават всички основни аминокиселини. Освен това, те може да се нуждаят от малко по-висок прием на протеини и да обърнат внимание на общия си прием на калории и въглехидрати.
Растителни източници на протеини като бобови растения, тофу, темпе, сейтан, леща, боб, киноа, ядки, семена и пълнозърнести храни могат да осигурят необходимия протеин, особено когато различни от тези храни се консумират заедно или през целия ден.
Например, опитайте да комбинирате боб и ориз или хумус с пълнозърнеста питка, за да създадете пълноценни протеинови ястия. Понякога има полза и това да се включат храни на прах като протеин или други обогатени храни.
Закуска с 30 г протеин
Вече знаете, че е важно да се приемат адекватни количества протеин. Започването на деня с 30 г протеин (в закуската) е много добра стъпка и начин за по-добра и постоянна енергия през деня, както и общ хормонален баланс.
Знам обаче, че често е трудно да се измислят идеи, именно заради това създадох този списък.
Ето и списък с храни, които съдържат около 30 г протеин:
- 1 1/2 чаша кисело мляко
- 1 чаша извара
- 5 яйца
- 150 г сьомга
- 4 парчета бекон
- 1 чаша тофу
- 1 чаша темпе
- 1 мерителна лъжица протеин на прах
- 2 чаши боб
- 1 1/2 чаша леща
- 10 скариди
-
100+ г свински котлет
- 100+ г пуешка кайма
- 100+ г пилешки гърди
- 100+ г агнешко
- 140+ г телешка пържола
-
170+ г бяла риба
-
3 + чаши костен бульон
Това са ориентировъчни мерки и много зависи от точния продукт, марка, вид, грамаж и т.н.!
Идеи за протеинови закуски:
-
кисело мляко с горски плодове, ядки и семена
-
палачинки с извара/котидж сирене
-
тост с пушена сьомга и авокадо
-
омлет, към който да добавите бекон и зеленчуци
-
бъркано тофу (тип бъркани яйца)
-
смути с плодове и зеленчуци
-
купа с леща, зеленчуци и поширано яйце
-
яйчени мъфини
-
смути/шейк с кисело мляко и плодове и зеленчуци
-
сандвич /питка (wrap) с пушена сьомга
-
протеинови овесени ядки
-
бурито с боб и зеленчуци
Не всички източници са еднакви! Както казахме животинският протеин е по-богат на хранителни вещества и всички аминокиселини. Растителните протеини може да изискват по-висок прием и реално доставят повече въглехидрати, което не е идеално, ако се борите с дисрегулация на кръвната захар или намалена инсулинова чувствителност. Когато избирате най-добрия протеин на закуска, обикновено тези, които насърчават по-добър контрол на кръвната захар и ситост, са най-добри.
Въпреки че 30 грама протеин за закуска може да бъде подходяща цел за много възрастни, идеалните нужди от протеини за жените могат да варират в зависимост от фактори като размер на тялото, ниво на активност и дори генетика, които влияят на метаболитните нужди.
Съвети
Ако се притеснявате, че нямате достатъчно време, за да си приготвяте закуска, ето някои полезни съвети:
- пригответе закуска предварително: пригответе си храни, богати на протеини като яйца, месо, тофу, за да имате нещо готово в шкафа
- добавете протеин към други любими вашия ястия: източници като извара, кисело мляко към смути, овесени ядки или пък палачинки са добър вариант
- балансирайте чинията: съчетаването на протеин с фибри, мазнини и въглехидрати е добра идея за продължителна енергия
- на части: ако една голяма закуска ви идва в повече (има такива хора, знам), то тогава може да я разделите на части
- добавете протеин: може да добавите костен бульон като напитка или пък колаген към чай/кафе
- направете си равносметка: помислете какво обичате да закусвате, оценете съдържанието на протеин в тези храни и комбинации, така може да прецените върху какво да се фокусирате
Безопасно ли е за всички?
Въпреки че протеинът е изключително важен, то някои хора трябва да внимават с него, особено хората с проблеми с бъбреците. Причината е, че прекомерният прием може да натовари бъбреците. Консултирайте се с лекаря или диетолога си, ако имате притеснения. При някои медицински състояние и проблеми, също не забравяйте да се консултирате!
Прочети още статии:
Магнезий
витамини & минералиМагнезий Магнезият е магически минерал с много ползи! Може би едно от най-важните хранителни вещества всъщност. Почи всички хора биха имали ползи да суплементират с него, особено имайки предвид, че стресът го изчерпва. Вероятно сте виждали...
Референции
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34578954/
https://www.health.harvard.edu/blog/how-much-protein-do-you-need-every-day-201506188096
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26797090/
https://karger.com/hrp/article-abstract/83/1/19/162451/High-Protein-Breakfast-Promotes-Weight-Loss-by?redirectedFrom=fulltext
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32768415/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28091281/
https://academic.oup.com/jcem/article/90/3/1692/2836886
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.21185
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0031-9384(20)30583-7
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24923232/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33023221/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38219154/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33190355/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36909028/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5078648/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32669325/
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3527
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836804/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308420/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30127768/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14557793/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35734029/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089990072200020X?via%3Dihub
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8471109/
https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-023-04173-w
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23867520/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23867520/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34578954/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34578954/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308420/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34959931/
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/795
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3527
https://www.health.harvard.edu/blog/how-much-protein-do-you-need-every-day-201506188096 https://www.cdc.gov/healthyweight/assessing/bmi/adult_bmi/english_bmi_calculator/bmi_calculator.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7926405/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723444/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501146/