витамини & минерали

Магнезий

Магнезият е магически минерал с много ползи! Може би едно от най-важните хранителни вещества всъщност. Почи всички хора биха има ползи да суплементират с него, особено имайки предвид, че стресът го изчерпва.

Вероятно сте виждали многобройните форми на магнезий и това е така, тъй като всяка от тях има различна роля и ефект в тялото. 

Нека го разгледаме по-подробно!

Ролята в тялото

Магнезият определено е  едно от най-важните хранителни вещества в тялото – дори е наричан „мастър минерал“. Той участва в над 300 функции на тялото и е важен за метаболизма и производството на енергия. 

В митохондриите ни се произвежда енергия, наречена АТФ (аденозин трифосфат). Всяка клетна в тялото ни се нуждае от тази енергия – логично, нали? Но за да я използват ефективно им трябва формата Mg-ATP/АТФ … досещате ли се какво е Mg? Да, магнезий. Именно магнезият се свързва с АТФ и позволява на тялото да използва ефективно енергията. 

Тъй като една от основните функции на магнезият е именно при производството на оптимална енергия, той е много важен, за да можем да живеем в хомеостаза… или баланс. 

Балансът на магнезий и поддържането на оптимални нива е част и от електролитния баланс. Някои други функции включват клетъчното делене (синтез на ДНК), синтез РНК, намаляване чувството на отпадналост и умора, поддържане на оптимално състояние на костите и зъбите, както и за функционирането на мускулите и нервната система. Има роля и в поддържане на нормална психична функция.

И още … магнезият помага за усвояването и обмяната на други витамини & минерали, вкл. витамини от група В,  С и Е.

И още и още… Наистина за него може да се говори много, но нека не навлизаме в научни подробности! 

Дефицит?

Благодарение на резервите в костите и на регулаторния механизъм в бъбреците, тялото може частично да компенсира недостатъчното внасяне на Mg. Но ако вносът му не е адекватен, рано или късно започват проблемите. Калцият без достатъчно магнезий става трудноразтворим и се отлага в тъканите (бъбреци, жлъчен мехур, артерии, сърдечни клапи, ставни структури, главен мозък и т. н.).

Симптомите на дефицит включват обаче:

 

  • мускулни крампи и спазми
  • запек и храносмилателни проблеми
  • мозъчна мъгла 
  • проблеми с концентрацията
  • главоболие/мигрена
  • тревожност
  • цялостна умора
  • проблеми със съня
  • сърцебиене

Защо изследванията не са смислени?

      Магнезият всъщност много трудно може да се тества адекватно. Защо? Защото той всъщност се съхранява в костите, а не кръвта. Той е в скелета, в мускулите, дори в черния дроб, бъбреци и т.н. Около 1-2% се съхранява в кръвта. Именно заради това кръвните изследвания не могат да дадат адекватен резултат.

 Форми на магнезий:

    • аспартат –  магнезий, свързан с аспарагинова киселина. Смята се, че има ползи при умора, но според проучвания, не е особено бионаличен. Аспарагиновата киселина може да бъде невротоксична в големи количества. Не е от препоръчваните форми.  
    • глицинат/бисглицинат – магнезий, свързан с аминокиселината глицин. Има релаксиращи и успокояващи свойства. Помага при безсъние, тревожност, стрес. Смята се за една от най-бионаличните форми, тъй като се абсорбира добре. Освен това не предизвиква диария (повечето хора имат този проблем при прием на магнезий) и рядко има странични ефекти. Една от най-препоръчваните форми.
    • лактат – получава се от млечна киселина, която е продукт на бактериална ферментация. Не е препоръчителен при хора с бъбречни проблеми. Не е от препоръчваните форми.  

    • l-treonat – магнезий, свързан с треонова киселина; не много изследвана форма; единствената, която може да премине кръвно-мозъчната бариера, следователно има позитивни ефекти върху мозъка и може да подобри когнитивните способности. Може да има ползи при депресия, тревожност и мозъчна мъгла. Би могъл да бъде полезен при проблеми с паметта и болест на Алцхаймер.
    • малат – магнезий, свързан с ябълчена киселина (malic acid). Тази киселина е ключова в цикъла на Кребс и се открива в някои плодове. Тази форма е подходяща при енергийни проблеми, тъй като цикълът на Кребс е ключов при производството на енергия/АТФ. Има ползи и при регулиране на кръвната захар, баланса на калий/магнезий. Има и болкоуспокояващ ефект. 
    • оксид – съединение на магнезиеви йони с кислород. Има ниска бионаличност и е една от най-евтините форми. Смята се, че има ползи при храносмилането и за неутрализиране на киселините. Има и разхлабващо действие. Не е от препоръчваните форми.  

    • оротат съединение на магнезий и оротова киселна. Смята се, че има ползи за сърцето, двигателната система и други.

    • сулфат – известен като английска сол (Epsom salt) –  съединение на магнезий, сяра и кислород. Може да се използва външно и вътрешно. Има ползи при запек, мигрени, сърдечни проблеми и други. 

    • стеарат съединение на магнезий и стеаринова киселна. Използва се като антислепващ агент в различни добавки. Има ниска бионаличност. Не е от препоръчваните форми.  
    • тауратмагнезий, свързан с аминокиселината таурин. Тази аминокиселина има ползи за намаляване на стреса. Тази форма на магнезий се използва за увеличаване на кръвообращението. Има комплексно действие, може да има ползи за храносмилането, съня, сърдечно-съдовата система. Не дразни стомаха. 
    • хлорид – съединение на магнезий и хлор. Най-стабилната форма, подходяща за детоксикация и за бъбречната функция. Хлоридът е изключиетелно важен за тялото – има роля на електролит, участва в производството на стомашна лкиселина. Може да се прилага локално, което е много добър вариант за хора с чревни проблеми. Има ползи за сърцето, кръвоносните съдове и стреса.
    • цитрат – съединение на магнезий и лимонена киселина. Често използвана форма, която е бионалична, усвоява се лесно и е евтина. Естесетвено киселинна форма. Има ползи при запек, тъй като подпомага движението на червата.  

    * подредени са по азбучен ред 

    Избор на добавка

    Както видяхте, има много форми на магнезий. При избор на добавка, търсете производител, който провежда тестове. По този начин могат да се избегнат токсини, тежки метали и цялостно нискокачествени добавки.  

    При някои хора, някои форми дразнят стомаха, може да предизвикат нежелан запек и да имат цялостно негативен ефект. Може да се наложи да опитате няколко различни форми, докато откриете своята 🙂

    Хранителни източници

     Ето и някои хранителни източници, с които може да увеличим нивата на магнезий: 

     

    • тиквено семе
    • чия семена
    • ядки / бадеми, кашу, фъстъци / 
    • черен шоколад
    • зеленолистни – манголд, спанак
    • зърнени храни
    • бобови храни
    • авокадо
    • кълнове
    • соя
    • млечни продукти (от пасищни животни)
    • риба (дива)
    • кафе (био) 

    Прочети още статии за витамините и минералите:

    Няма намерени резултати

    Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.